Chilicum

Chilicum

Hogyan mérjük a paprikák erősségét?

Scoville skála

2019. november 01. - György Petrohay

Biztosan hallottál már arról a bizonyos mérőszámról, vagy skáláról, amivel a különböző paprikák erősségét jelölik. De, hogy mi is ez pontosan, és hogyan működik, most megtudhatod! Az említett skálát, feltalálójáról, bizonyos Dr. Wilber Scoville professzorról nevezték el, aki egy amerikai gyógyszerész, vegyész volt. Wilber 1912-ben találta fel a Scoville skálát, bár akkor a kapszaicin nem nagyon izgatta a gyógyszeripart, mivel ebben az időben tonnaszám állították elő a kokaint és a heroinos köhögés elleni gyógyszereket. Talán nem is sejtették, mennyi mindenre jó az erős paprikák hatóanyaga... Na de vissza a Scoville-hoz!

Scoville professzor azt találta ki, hogy cukros vízzel addig kell hígítani az erős paprikát, amíg annak csípős érzete teljesen el nem tűnik. Ahány szoros volt a hígítás, annyi a paprika vagy csípős étel Scoville értéke, vagy SHU-ja. Míg a hazánkban fogyasztott fajták 3-4.000 SHU értékkel rendelkeznek, addig a világ legnagyobb felületén termesztett jalapeno chilipaprika fajta 8-10.000 SHU értékkel rendelkezik. Természetesen, ez még csak a létra alsó foka, hiszen a habanero fajtakör tagjai a 150.000 és 500.000 közötti scoville értékkel bírnak. A bhut jolokia, vagy ghost pepper, azaz szellem chili már az 1.000.000 SHU-t is eléri. Sokáig ő volt a legerősebb chili paprika, de a nemesítő alapos munkásságának köszönhetően létrejött a Trinidad scorpion butch T, majd a Moruga amelyek 1,5-1,8 milliót tudnak a skálán. A legdurvább jelenleg a Carolina reaper, ami a szabvány paprikaspray-vel megegyező 2 millió SHU-val a jelenlegi rekordtartó. Valószínű Wilber akkoriban még nem gondolta volna, hogy ilyen szörnyetegek fognak szerepelni a skáláján. A vegytiszta kapszaicin 16.000.000 Scoville értékkel bír.

                                                                        A világ legerősebb chili paprikái

 Bár a Scoville skála nem ad pontos értéket, mivel a csípős érzet sok mindentől függ (ki a kóstoló, mit evett, ivott előtte, stb) szerte a világon ezt használják a paprikák csípősségének kifejezésére. Sokkal pontosabban meg lehet mondani a chilik kapszaicin tartalmát, folyadék kromatográfos vizsgálattal, de ez bonyolult, költséges vizsgálat, így valószínűleg marad a nem túl objektív, de bevált Wilber féle skála.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chilicum.blog.hu/api/trackback/id/tr4315271626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása